Op de Camino Lebaniego, een eeuwenoude pelgrimsweg van 72 kilometer treden we in de voetsporen van pelgrims, bewoners, bergliefhebbers, … Gespreid over 5 dagen wandelen we van zeeniveau de bergen in tot bijna 1000 m hoogte om te eindigen op 410 m in het bedevaartsoord van Santo Toribio.

Deze pelgrimsweg start in San Vicente de la Barquera, een stadje aan de Cantabrische kust en eindigt in Santo Toribio de Liébana, een klooster in de Picos de Europa, waar het grootste stuk van het kruis van Christus (‘lignum crucis’) bewaard wordt.

De begeleide wandelreis start in Santander, de hoofdstad van Cantabrië, waar we zowel bij de start als op het einde overnachten. We zijn 9 dagen onderweg en je maakt kennis met de lokale cultuur en geschiedenis van Cantabrië.

Typisch aan het stappen van een ‘camino’ is dat je enkel pijlen hoeft te volgen om de bestemming te bereiken en dat we slapen in de voorziene pelgrimsherbergen op de route. In tegenstelling tot de meest belopen weg naar Santiago de Compostela (Camino Francés) is er geen overvloed aan keuze qua hotels, bars, restaurants, … tijdens de tocht. Enkel in Santander, het toeristisch georiënteerde San Vicente de la Barquera en Potes kunnen we genieten van alles wat steden te bieden hebben. Onderweg ontdekken we al het mooie van kleine bergdorpen.